Sezon ogórkowy w pełni, dosłownie i w przenośni. U mnie jednak sezon na przetwory ogórkowe zaczyna się dopiero we wrześniu z trzech istotnych powodów. Po pierwsze dzieci są już wówczas w przedszkolu i szkole, mam w związku z tym trochę więcej czasu. Po drugie temperatury na zewnątrz, jak i w domu są już zdecydowanie mniejsze, więc łatwiej jest przygotować przetwory zwłaszcza te wymagające gotowania. A po trzecie na targowiskach jest dużo ogórków tak zwanych jesiennych, które w żaden sposób nie są gorsze od tych letnich. Nie mniej jednak, chociaż teraz nie robię zapasów ogórkowych na zimę, to zawsze przygotowuję się do tej chwili, szukając wciąż nowych przepisów, a czasami też wymyślając własne. Przepis na te ogórki powstał w ubiegłym roku, a w tym zdecydowanie muszę je powtórzyć. Mój eksperyment
z dodatkiem świeżego tymianku okazał się strzałem w dziesiątkę. Użyłam tymianku z własnego ogródka ze zdrewniałymi łodygami, a nie tego doniczkowego sklepowego. Przepis na zalewę wykorzystałam z
ogórków po żydowsku. Zapraszam po przepis na smaczne, aromatyczne ogórki z tymiankiem:
Składniki:
- dowolna ilość ogórków
- 6 szklanek wody
- 1 szklanka octu
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki soli
- koper z baldachami
- kilka ząbków czosnku
- ziele angielskie
- ziarna gorczycy
- gałązki tymianku
Wykonanie:
Zagotowujemy składniki zalewy (woda, ocet, cukier i sól). Do każdego słoika na dno wkładamy po zielu angielskim, dwóch pokrojonych ząbkach czosnku, 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy. Umyte ogórki układamy ciasno w słoiki i między nie wkładamy po gałązce tymianku, kawałku kwiatostanu i łodygi kopru. Zalewamy gorącą zalewą i zakręcamy wieczkami. Słoiki pasteryzujemy (gotujemy na bardzo małym ogniu) 10 minut w garnku z wodą. Przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.
Drukuj...
3 komentarze:
bardzo ciekawy pomysł
jeszzcze z tymiankiem nie jadłam, ale bardzo mi się podoba ten przepis:)
Też wypróbuje z tymiankiem, przepis bardzo mi się podoba ;) !
Prześlij komentarz