Składniki:
- pierś z kurczaka
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- jajko
- bułka tarta
- ¼ szklanki octu spirytusowego
- ½ litra wody
- 2 cebule
- ½ łyżeczki pieprzu
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- ½ małego słoiczka koncentratu pomidorowego
- kilka ziaren ziela angielskiego
- liść laurowy
- 2 łyżki cukru
- ½ łyżki soli
Filety z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na małe kawałki (około 5cm na 5cm). Doprawiamy solą i pieprzem a następnie wkładamy do rozkłóconego jajka, a później obtaczamy w tartej bułce. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. W międzyczasie przygotowujemy zalewę, do wody wkładamy pokrojoną w pół talarki cebulę, dodajemy przyprawy, przecier pomidorowy oraz ocet. Tak przygotowaną zalewę zagotowujemy. Usmażone mięso przekładamy do słoików i zalewamy gorącą zalewą. Zakręcamy słoiki i po wystudzeniu wkładamy do lodówki. Po kilku dniach danie jest gotowe do spożycia. Jego zaletą jest to, że można je przechowywać w lodówce dłuższy czas, chociaż jeżeli Wam zasmakuje, to długo w lodówce nie postoi. Mój syn przedszkolak bardzo zasmakował w tak przygotowanym kurczaku, a nie łatwo go zadowolić :)
Inspiracją dla mnie była gazetka PP nr 7/2010 "Domowe przetwory".
Drukuj...
7 komentarzy:
Jadłam je kiedyś i przyznam, że mimo moich obaw okazały się całkiem dobre:) Niestety sama ich jeszcze nie robiłam, bo gdy tylko przygotuję taką zalewę to wrzucam do niej pieczarki:)
Z pewnoscią wypróbuję ;)
lubię mięska w pomidorowym sosie i to Twoje na pewno by mi posmakowało.
Poziomka,odpisałam na maila :)
Znalazłam Cię w googlach szukając jakiś wzorów króliczka szmaciaka,a znalazłam twój blog i od razu zauwazyłam ciasteczka króliczki i na tym sie nie skończyło tyle ciekawych przepisów których nie omieszkam spróbować .Pierwsze będą ciasteczka,później kotleciki drobiowe w zalewie i tak dalej. Dam znac jak smakowały.
Grażyna witaj! Bardzo mi miło, że zagościłaś u mnie na blogu. Piecz, gotuj i daj znać, czy smakowało. Pozdrawiam :)
Bardzo fajny filecik , sama bym zjadła :-) w marynacie pomidorowej
Prześlij komentarz