Składniki:
- 1/2 kg mąki krupczatki (ja daję połowę tortowej, połowę krupczatki)
- 1 kostka masła
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1-2 łyżki gęstej śmietany
- 2 żółtka
- 1 całe jajko
- 1/2 torebki cukru waniliowego
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki zagniatamy razem tworząc kulę. Wkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie po kawałku ciasta wkładamy do maszynki do mielenia mięsa z przystawką na ciastka i wyciskamy, nadając kształt kół lub "linijek" jak nazywają je moje dzieci. Metody wyciskania ciastek są dwie. Jedna polega na wyciśnięciu długiej linii i dopiero później tniemy nożem na mniejsze kawałki lub od razu przy wychodzeniu ciasta z maszynki odcinamy małe kawałki. Ta druga metoda bardziej sprawdza się przy użyciu ręcznej maszynki do mielenia, przy elektrycznej ciasto zbyt szybko wychodzi i trudno jest od razu ucinać odpowiedniej długości ciasteczka. Ciastka umieszczamy na blasze i pieczemy w 180 C na złoty kolor. Z tego przepisu uzyskujemy ciastka bardzo kruche, delikatne i rozpływające się w ustach.
Ten stary, babciny przepis na ciasteczka maszynkowe może być prostą i dobrą propozycją na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia.
Drukuj...
7 komentarzy:
Ciacha mojego dzieciństwa, uwielbiam :-)
Nie mam maszynki:-(
Czy mogę ją zastąpić szprycą do dekoracji czy ciasto jest zbyt twarde?
Jeżeli szpryca jest metalowa to może się udać. Ciasto nie jest bardzo twarde, ale i też nie bardzo miękkie.
Z przyjemnością nominowałam Cię do Liebster Blog Award :) Pozdrawiam! http://pychotka23.blogspot.com/2014/02/liebster-blog-award.html
Można zamiast masła dać margarynę? Chętnie bym się skusiła ale nie chce mi się gonić po masełko ��
Można :)
Super przepis. Ciastka faktycznie kruche, chrupiące;) Jedynie dałabym więcej cukru bo moje wyszły za mało słodkie. I od razu lepiej zrobic 2 porcje bo ciasteczek wyszło mało - u mnie tylko 2 blaszki.
Prześlij komentarz