Składniki:
- kilka filetów soli (może być też inna ryba morska np. dorsz)
- 1 jajko
- kilka łyżek bułki tartej*
- kilka łyżek prażonej cebuli gotowej lub własnej produkcji*
- sól
- pieprz cytrynowy
- olej do smażenia
Filety ryby (rozmrożonej lub świeżej) posypujemy solą i pieprzem cytrynowym. Zostawiamy tak na około 1 godzinę. Po tym czasie filety wkładamy do rozmąconego jajka, a później do tartej bułki wymieszanej z prażoną cebulą. Staramy się dobrze docisnąć panierkę, aby jak najwięcej prażonej cebuli pozostało na filecie. Tak przygotowaną rybę smażymy na rozgrzanym oleju na małym ogniu (ważne!), aby cebula się nam zbyt szybko nie zrumieniła, a ryba w środku aby nie pozostała surowa. Solę w panierce z prażoną cebulą podaję najczęściej bardzo klasycznie z surówką z kiszonej kapusty.
* Bułkę tartą mieszam z prażoną cebulą w proporcjach 2:1 tzn. dwie łyżki bułki, jedna łyżka cebuli.
Drukuj...
3 komentarze:
super pomysł na panierkę ;)
Witaj, nominuję Twój Blog do Liebster Blog Award. Życzę miłej zabawy :) Szczegóły na: http://gotujszybkoismacznie.blog.pl/2014/03/25/liebester-blog-award/
Nie jadłam jeszcze soli, szkoda że nie łatwo kupić taką rybkę. Panierka bardzo fajna
Prześlij komentarz