Składniki ciasta:
- 11/2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru - ja daję 1/3 szklanki
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka z czubkiem proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki oleju
- 1 jajko
- 1 szklanka jagód, borówek lub innych owoców - dałam 1/2 mrożonych jagód
- mleko (tyle aby dopełnić szklankę z olejem i jajkiem)
- 1/3 szklanki cukru - ja daję brązowy
- 1/4 kostki masła
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- kilka kropel olejku śmietankowego lub waniliowego
Wszystkie składniki zagniatamy razem, krusząc je w rękach.
Ja do kruszonki zawsze daję zamiast zwykłego cukru, cukier brązowy, który nadaje kruszonce lekko orzechowy smak.
Wykonanie:
W jednej misce mieszamy suche składniki tj. mąkę, sól, cukier i proszek. Do szklanki wbijamy i roztrzepujemy jajko, dolewamy oleju i dopełniamy do pełna mlekiem. Zawartość szklanki wlewamy do miski z suchymi składnikami, delikatnie mieszamy, dosypujemy owoce i ponownie mieszamy. Tak przygotowane ciasto wlewamy do 2/3 wysokości papilotek. Wierzch posypujemy wcześniej wykonaną kruszonką. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
Drukuj...
4 komentarze:
wyglądają smacznie:)
z jagodami to coś dla mnie ;)) ja już z zamrożone wszystkie wykorzystałam i czekam na świeże ;)
Moim wnuczkom przygotuję na urodzinki :)
Jagody to moje ulubione owoce w muffinkach :-)
Prześlij komentarz