Składniki:
- 1/2 kg mięsa mielonego *
- 10 dkg pieczarek
- 5 dkg ugotowanej kaszy gryczanej
- 1 mała cebula
- 1 jajko
- 1/2 szklanki bułki tartej
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- olej
- ewentualnie 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Bułkę tartą zalewamy letnią wodą i odstawiamy na parę minut. Następnie dodajemy ją do mięsa mielonego wraz z jajkiem i przyprawami i dokładnie wyrabiamy. Cebulę drobno siekamy, a pieczarki obieramy i kroimy w drobną kostkę lub ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Na rozgrzany olej wkładamy pieczarki i chwilę podsmażamy, następnie dodajemy posiekaną cebulę. Na koniec dodajemy ugotowaną kaszę gryczaną i natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku pieprzem, solą i papryką. Na rękę nabieramy trochę mięsa, spłaszczamy je i nakładamy farsz. Zlepiamy formując owalne kotlety. Obtaczamy je w bułce i smażymy z obu stron na złoty kolor.
* Użyłam około 30 dkg mielonego mięsa i z takiej porcji wyszło mi 7 małych kotletów.
Drukuj...
1 komentarz:
fajny pomysł ;)
Prześlij komentarz