sobota, 28 marca 2015

Kotlety mielone faszerowane kaszą gryczaną i pieczarkami

Kotlety mielone faszerowane kaszą gryczaną i pieczarkami
Bardzo lubię przeglądać prasę z przepisami kulinarnymi i za każdym razem kiedy kartkuję strony gazety i tak zawsze stwierdzam, że zamieszczony tam "jakiś" przepis jest wart zainteresowania :) Takich przepisów mam w domu wiele, najczęściej lądują na stercie innych, oczywiście z postanowieniem, że wypróbuję je w najbliższym czasie. Ale tego czasu zazwyczaj brakuje, a ja i tak robię na obiad lub kolację moje stare sprawdzone dania. Ale, ale... czasami jednak jakiś przepis wprowadzam w życie niemalże zaraz po przeczytaniu. Tak było właśnie z kotletami mielonymi faszerowanymi kaszą gryczaną i pieczarkami, podpatrzonymi w lutowym wydaniu "Kobiety i życia".

Składniki:
  • 1/2 kg mięsa mielonego *
  • 10 dkg pieczarek
  • 5 dkg ugotowanej kaszy gryczanej
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • olej
  • ewentualnie 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Wykonanie:

Bułkę tartą zalewamy letnią wodą i odstawiamy na parę minut. Następnie dodajemy ją do mięsa mielonego wraz z jajkiem i przyprawami i dokładnie wyrabiamy. Cebulę drobno siekamy, a pieczarki obieramy i kroimy w drobną kostkę lub ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Na rozgrzany olej wkładamy pieczarki i chwilę podsmażamy, następnie dodajemy posiekaną cebulę. Na koniec dodajemy ugotowaną kaszę gryczaną i natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku pieprzem, solą i papryką. Na rękę nabieramy trochę mięsa, spłaszczamy je i nakładamy farsz. Zlepiamy formując owalne kotlety. Obtaczamy je w bułce i smażymy z obu stron na złoty kolor.
* Użyłam około 30 dkg mielonego mięsa i z takiej porcji wyszło mi 7 małych kotletów.
Drukuj...
Kotlety mielone faszerowane kaszą gryczaną i pieczarkami

Najpopularniejsze w tym miesiącu