Składniki ciasta:
- 3 szklanki mąki tortowej
- 1 masło
- 1/3 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 3 żółtka i 1 całe jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki razem zagniatamy i ciasto dzielimy na trzy równe części. Blaszkę o wymiarach 24 x 28 cm wykładamy papierem do pieczenia i rozwałkowujemy na nim jedną część ciasta. Pieczemy w 180 C na złoty kolor. Tak samo postępujemy z pozostałymi dwoma częściami ciasta. Upieczone blaty mazurka studzimy.
Składniki masy kajmakowej:
- 1/3-1/2 puszki masy kajmakowej o masie 400 g
- 1 kostka masła
Masło ucieramy i stopniowo dodajemy łyżką masę kajmakową. Ilość dodanej masy kajmakowej zależy od Was. Mi smakowo wystarcza 1/3.
Składniki masy chałwowej:
- 12-15 dkg chałwy waniliowej
- 1 kostka masła
Masło ucieramy i stopniowo dodajemy chałwę. Ilość chałwy podobnie jak w przypadku masy kajmakowej zależy od Waszego smaku. Ja użyłam 12 dkg.
Dodatkowo:
- kilka łyżek podprażonych płatków migdałowych
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 1 łyżka masła
- 1 słoik kwaśnego dżemu (u mnie powidła śliwkowe)
Czekoladę z łyżką masła rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Na pierwszy blat ciasta wykładamy masę kajmakową, przykrywamy drugim blatem. Na drugi blat wykładamy powidła i przykrywamy trzecim blatem. Na ostatnim wykładamy masę chałwową nieregularnie rozsmarowując ją. Posypujemy podprażonymi płatkami migdałów i polewamy "esami-floresami" rozpuszczoną czekoladą.
Drukuj...
3 komentarze:
trzeba będzie zrobić ;))
Mmm, narobiłaś mi apetytu :)
Czuję, że podbije:)
Prześlij komentarz