Składniki:
- 1 kg schabu (lub innej wagi)
- majeranek
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- 10 ząbków czosnku
- olej
- mleko
Schab faszerujemy ząbkami czosnku (nacinamy mięso nożem i w otwory wkładamy całe ząbki czosnku), nacieramy przyprawami i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie obsmażamy mięso na patelni z wszystkich stron. Obsmażone mięso umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy mlekiem do 2/3 wysokości pieczeni. Pieczemy około 1 godziny w 180 C. Tak upieczony schab pozostawiamy w naczyniu do wystudzenia, a następnie wyciągamy go z płynu/sosu powstałego z pieczenia i przekładamy do lodówki na dobę. Ja tak upieczony schab podaję pokrojony w plasterki na kanapki, ale można też na gorąco jako drugie danie. Powstały sos z mleka można jeszcze zagęścić, gotując go dla zredukowania wody. Tak upieczony schab jest delikatny w smaku i nie jest "suchy".
Drukuj...
4 komentarze:
Mnie ten przepis kojarzy się z Agnieszką Perepeczko - podawała go lata temu w jakimś programie - i jeśli dobrze pamiętam zamieściła go w któreś ze swoich książek.
pamiętam kiedyś dawno robilam też podobnie schab. jest bardzo smaczny
Pomysł na pieczenie w mleku pierwsza klasa. Jeszcze takiego nie jadłam. Jestem pod wrażeniem :-)
Robiłam schabowe kotlety marynowane w mleku z dodatkiem plastrów cebuli .były bardzo dobre .myślę że dodatek mleka do pieczenia schabu to bdb pomysł zrobię taką pieczeń na święta
Prześlij komentarz