wtorek, 31 marca 2015

Schab pieczony w mleku

Schab pieczony w mleku
Program telewizyjny "Kuchenne rewolucje", już kilkakrotnie dostarczył mi inspiracji kulinarnych. Bardzo polubiliśmy niektóre dania zaproponowane przez Panią Magdę Gessler np. łososia pieczonego w sosie z musztardą i miodem, sałatkę lwowską z burakami, czy schab pieczony w mleku. Ale program ten też w pewien sposób wpłynął na moje "konsumenckie wyrobienie". Obecnie bardziej świadomie zwracam uwagę na to, co zamawiam i co dostaję. Moje dzieci już same z siebie pytają się mnie zawsze "mamo, czy ten sos jest z torebki?" :) Ale to tak na marginesie, bo dzisiaj proponuję Wam jak najbardziej świeżą, smaczną i bez sztucznych dodatków pieczeń ze schabu przygotowaną na Wielkanoc.

Składniki:
  • 1 kg schabu (lub innej wagi)
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • 10 ząbków czosnku
  • olej
  • mleko
Wykonanie:
Schab faszerujemy ząbkami czosnku (nacinamy mięso nożem i w otwory wkładamy całe ząbki czosnku), nacieramy przyprawami i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie obsmażamy mięso na patelni z wszystkich stron. Obsmażone mięso umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy mlekiem do 2/3 wysokości pieczeni. Pieczemy około 1 godziny w 180 C. Tak upieczony schab pozostawiamy w naczyniu do wystudzenia, a następnie wyciągamy go z płynu/sosu powstałego z pieczenia i przekładamy do lodówki na dobę. Ja tak upieczony schab podaję pokrojony w plasterki na kanapki, ale można też na gorąco jako drugie danie. Powstały sos z mleka można jeszcze zagęścić, gotując go dla zredukowania wody. Tak upieczony schab jest delikatny w smaku i nie jest "suchy".
Drukuj...
Schab pieczony w mleku

4 komentarze:

Beata pisze...

Mnie ten przepis kojarzy się z Agnieszką Perepeczko - podawała go lata temu w jakimś programie - i jeśli dobrze pamiętam zamieściła go w któreś ze swoich książek.

Izaa pisze...

pamiętam kiedyś dawno robilam też podobnie schab. jest bardzo smaczny

mysza75 pisze...

Pomysł na pieczenie w mleku pierwsza klasa. Jeszcze takiego nie jadłam. Jestem pod wrażeniem :-)

Unknown pisze...

Robiłam schabowe kotlety marynowane w mleku z dodatkiem plastrów cebuli .były bardzo dobre .myślę że dodatek mleka do pieczenia schabu to bdb pomysł zrobię taką pieczeń na święta

Najpopularniejsze w tym miesiącu