Składniki:
- 60 dkg mąki
- 50 dkg masła
- 4 żółtka
- 6-8 łyżek kwaśnej śmietany
- 1 jajo
- cukier perlisty lub inny gruboziarnisty
Siekamy masło z mąką, dodajemy żółtka, śmietanę i wyrabiamy na gładkie ciasto. Wkładamy do lodówki. Po dwóch godzinach wyjmujemy, rozwałkowujemy na grubość pół centymetra i wycinamy dowolnymi foremkami. Układamy na blasze, wierzch smarujemy roztrzepanym jajem i posypujemy cukrem. Pieczemy na rumiano w 200 C. Do ciasta nie dodajemy w ogóle cukru, słodkość ciastek zależy jaką ilością cukru posypiemy je z wierzchu.
Z tej porcji wychodzi dość sporo ciastek, więc jeżeli ktoś potrzebuje mniej to można zmniejszyć proporcje o połowę.
Przepis zaczerpnęłam z "Poradnika Domowego Potrawy Świąteczne".
Drukuj...
5 komentarzy:
Chętnie wybiorę się z Tobą w ten słodki powrót do przeszłości:)
fajne te ciasteczka
Powroty do smaków to fajna sprawa, ciastka uwodzą :)
Jakie pyszne ciacha do pochrupania :-)Pozdrawiam ciepło :-)
Twoje ciasteczka wyglądają pysznie, bardzo fajny przepis :)
Prześlij komentarz